Sunday, September 26, 2010

tutorial header

assalamualaikum semua, entry kali nie nak wat tutorial pasal header, ok sebenarnya tak berapa pandai sangat nak ajar,ehehe tapi tak apa lah, saya akan usaha sedaya upaya untuk ajar jugak, tutorial nie adalah adik-adik yang mintak melalui email, suruh tunjuk demo wat header. saya pown tidak lah terer mana, tapi just untuk sharing jew, kalau yang dah terel tue gi main jauh-jauh..hikhik

ok, firstly saya gunakan adobe photoshop  (tapi saya lebih suka guna illustrator :) )

first sekali anda mesti tahu size header blog anda, kalau mcm saya punya size dia 850x250,tapi kalau yang guna template designer,senang jew anda boleh adjust height and width dia ikut suka hati..hehe cth dia pergi dekat design -- template design --layout--adjust width dekat situ anda boleh adjust yea adik-adik

2) open la psd (photoshop) klik file-- new --lepas tue adjust width ngan height mengikut header anda macam contoh saya nie, anda hanya perlu ubah mengikut yang saya tanda merah sahaja yea. one more thing, sekiranya anda nak background ada warna anda hanya perlu tukar di background contents ke white :)

 dah set seperti di atas klik sahaja ok, dan akan dapat seprti gambar ini :



3) selepas itu sekiranya anda nak taruk pic dalam header, just klik file--open-- dan pilih gambar. sekiranya anda nak cut pic tersebut, anda boleh gunakan pen tool or lasso tool, tapi saya cadangkan guna pen tool.


4) lepas dah klik dekat pen tool anda boleh la trace mengikut gambar yang ingin anda potong seperti ini :




selepas dah siap potong, anda perlu right click--make selection lepas tue dia akan keluar pop-up mcm pic di atas, klik sahaja OK.


5 ) Selepas itu anda just click ctrl X di keyboard anda untuk cut pic tersebut dan paste kan di header yang kite buat tadi macam ini :

6) so kalau nak taruk tulisan pulak, just ambik huruf T dekat sebelah kiri tools yea :) dan anda boleh tulis ape-ape jew. kalau nak ubah size and type font and color font boleh pergi dekat sini, contoh :



7 ) selepas itu anda boleh la letak ape-ape background mengikut kretivite yea, mcm yang saya hasilkan cincai jew :


8) lepas tue klik file--save as untuk save..dah siap tak sampai 10 minit pown :)


selamat mencuba, sekiranya tak faham atau ada pertanyaan jangan segan-segan untuk bertanya yea :)



p/s : klik gambar untuk tumbesaran :)

56 comments:

  1. lepas click file , takde pun keluar new yg kena isi width dgn height

    ReplyDelete
  2. @nad


    eh, yea kew? bis tue dia kelaur ape? selalunya automatik bila kite klik file---new-- dia akan keluar pop up and tanya, cuba try lagi :)

    ReplyDelete
  3. cam manee nk wt tulisan belog si gadis lawa-lawa cm tu yee??
    minta tunjuk ajar ~
    ^-^

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. @umiee ~


    dear, download font kat intenet, cari font decoration :)

    ReplyDelete
  6. ade new window and new tab je :(

    ReplyDelete
  7. @nad



    owh..yea kew, nad guna photoshop cs berapa ek?

    ReplyDelete
  8. akak guna photshop cs brape? kalau cs4 okay tak? :D

    ReplyDelete
  9. font tu memang sedia ade kat photoshop ke kene download?

    ReplyDelete
  10. pastu kan kite nak tny
    nak upload kt blog, die bertindih ngan title sebelum nie
    cmne nak wt eh ?

    ReplyDelete
  11. sis...software to kna download lue eh ?? haish...ssh nya !

    ReplyDelete
  12. @Atendaae'

    akak dulu guna cs3, tapi installer cs3 tak ada, so sekarang guna cs 4 :)

    ReplyDelete
  13. @saidatul_syamin

    bertindih mcm mana ek maksudnya?

    font tue muncul kat dalam header tue ke?

    ReplyDelete
  14. @dalila aimy

    beli cd installer lagi senang :)
    and kalau format laptop still ada cd installer, kalau download nti if format laptop dah habis, hehe

    ReplyDelete
  15. kalo gune cs5 ok tak kak ezan?

    ReplyDelete
  16. nak blaja boleeey?
    chumel la header awk !
    ermmm.. :)

    ReplyDelete
  17. hye ezan..nk tanye cane cara nk paste kn pic yg kita da cut.(step 5)

    ReplyDelete
  18. ok da taw camne.anyway d tutorial do help ;-)

    ReplyDelete
  19. sis..nk tnye..nape bile gune pen tu dia jadi gelap..n bile tkn make selection..pun x jadi..n na paste pun x dpt..huhuhuhu

    ReplyDelete
  20. unie : me pon jd the same situation. kt x rti gne kooowt..

    ReplyDelete
  21. sy pn nk tnye soklan yg same.. cne nk pastekn pic kite kat header 2.. xpaam larh.. huuu~~~~

    ReplyDelete
  22. mcmne nak copy pic yg kte dah cut , pastu paste kat tempat header ?

    ReplyDelete
  23. @aku

    wah..haha kak ezan tak cuba lagi cs5, sebab tue paling latest kot, sekarang nie kak ezan guna cs4 jew :)

    ReplyDelete
  24. @Fiefy

    follow jew step tue dear, insyaallah jadi :)

    ReplyDelete
  25. @ iliyana

    ehehe..tahniah dah jadi, meh lah tunjuk header yang liyana wat tue :)

    ReplyDelete
  26. @unieylovesherself...

    ehehe..maybe ada silap tue, cuba trace2 betul2 dah trace semua baru tekan right click and make selection, pastue tekan ctrl X, dan paste kan dekat size header kita tue

    ReplyDelete
  27. @4rytalecastle

    lepas dah buat make selection tue, tekan ctrl X, pastue tekan ctrl V, dekat size header kita

    ReplyDelete
  28. @yanaluvchoc

    tekan ctrl x, dan pas tue bukak header yang kita nak sedign tue dan tekan ctrl V

    ReplyDelete
  29. cm ne nk letak background tu eh?smue da jd da..tp bile kite paste gmba tu die jd besa sgt la plak..how eh?

    ReplyDelete
  30. bole x nk request wt kan header 4 me..
    please.. :(

    ReplyDelete
  31. cmni dear,sume photoshop leh wat cs3 ke cs 4 ke cs ke cs paling senang lagi tinggi cs lg power n detail cs tu..cth cs 5 dia byak fgsi...resolution tu kualiti makin tinggi makin berkualiti pic yg kita dapat...kalu nk beli installer photoshop harganya mahal beratus2.jalan terbaik download kt tenet untuk dptkan key pg kt pirate...


    ok lepas da buat lgkh 4 :

    cb tukar mode dgn menekan abjad F (amik standart screen mode(ala - ala minimize)
    pastu drag(tarik jgn lepas) ke fail kosong(fail yg nk design 2)

    kalu size gambo besar

    tgk ats ader x(tick kan show transform control)

    n ejas size dgn menekan btg shift jgn lepas
    (spya gmbo xdistort)n menkan mouse mengikut size yg kita nk :)

    ReplyDelete
  32. kak ezan,kenapa kite takleh paste gambar tu ek lps potong? saya guna cs3.

    ReplyDelete
  33. @aku

    lepas dah cut gambar tue, tekan right click--make selection--ok, pas tue tekat ctrl+x, dan bukak kat tempat nak paste tue, tekan ctrl+v, jadi tak?

    ReplyDelete
  34. kalau nak buat corak isi bunga yg mcm akak buat tu mcm mane pulak???

    ReplyDelete
  35. kak ezan , lepas dah cut gambar and dah paste . macam mana nak buat background dea bercorak ? tolong kak ezan :(

    ReplyDelete
  36. kaka , npe da tkn save as , tapi tak ley save . ? bole save dalam pds. je . tapi tak leh nk upload kat blog . cm ne ?

    ReplyDelete
  37. nk tanya la.. dlm blog farah tu ckp.. rm10 for header blog. blh x tlg wat kn? :D nt sy transfer pmt. :P

    ReplyDelete
  38. akak sy dh cut gmbr then gmbr tu appear hitam..knapa erk ??

    ReplyDelete
  39. @Anonymous

    owh, first sekali sebelum nak cut gmbar, adik kena unlock dulu gambar tue, caranya pergi dekat image tue than double click dekat situ, klik ok shja. lepas tue baru boleh cut mcm biasa :)

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. okeh okeh dah dapat :)
    then camne background dea pulak ?

    ReplyDelete
  42. knp gambar tu jadi besar sgt eh lepas paste?

    ReplyDelete
  43. @Nurul

    boleh resize dear
    just tekan
    ctrl+T
    dan boleh resize ikut u
    dah resize tekan jew enter :)

    ReplyDelete
  44. ezan, sy takleh nk trace pic la..dah gune pen tool, bile kite trace, dia mcm jadi hitam utk the whole pic yg kite trace tu...then nk cut pun takleh, ape lagi paste..sob sob..help me ezan..

    tq..

    ReplyDelete
  45. okeh ezan takpe...dah jadi..kene tukar2 kt atas tu rupenye..kene amik paths rupenye instead of shape layers...hehe..tq ezan..semangat nih nk try smp sukses.. :D

    ReplyDelete
  46. sukses!! cume tak secantik ezan punye ah..hehe.. aniwae thanx ezan utk tutorial nih..sgt2 berguna hehe.. semangat nk buat lagi blog header yg lebih creative..
    if ezan nk tgk header yg sy dah buat, leh la jenguk2 blog sy ek...simple jek, belum pandai, baru bertatih.. ^_^
    http://mysarah4.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. akak,lepas kite crop gambar tu kan,then tite klik tu,make selection n after tkan ok tu,memang ambik masa yg lama ke?

    ReplyDelete
  48. Practice make perfect!~ Syabas nice tutorial lah!~

    ReplyDelete
  49. camne nak buat tulisan jadi colour2 ek?

    ReplyDelete
  50. aduhh...

    banyak kali cube...sampi part nak cut je yang lemah..

    emmmm

    ReplyDelete
  51. ezan...tolong tgk2..

    fad nak wat...
    tapi da cube..sedih sb gagal..

    hukhukk..

    http://faddesignaway.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. kak ezan , saye nak upload kat blog tak boleh la . knape ek ? de je error yg kluar .

    ReplyDelete
  53. bagusnya blog ni..i like.thanks owner

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails