Thursday, December 9, 2010

tutorial melicinkan kulit muka

assalamualaikum semua, ok hari nie ezan nak share sikit tutorial untuk melicinkan kulit muka. ok mungkin ada adik-adik atau akak-akak kat luar sana, mempunyai masalah kulit muka, jadi tak perlu risau dengan hanya menggunakan photoshop anda pasti dapat kulit muka yang halus lagi mulus macam kulit muka baby.

ok, barang-barang yang anda perlukan ialah, hanya software adobe photoshop sahaja dan sekeping gambar yang mempunyai masalah kulit muka tak licin

STEP 1

mestilah kena bukak photoshop dulu, kalau tak bukak macam mana nak buat, hehe. dah lepas bukak anda klik FILE-OPEN- dan pilih pic yang nak di touch up. seperti gambar dibawah




STEP 2

selepas open anda perlu lah duplicate gambar tadi. cara-cara duplicate anda boleh CTRL+J atau RIGHT CLICK  di layer gambar dan pilih DUPLICATE LAYER


STEP 3 :

langkah ketiga, anda perlu pergi ke FILTER-BLUR-SURFACE BLUR


STEP 4

selepas anda melakukan langkah 3, nanti akan muncul pop up seperti gambar rajah dibawah, anda perlu adjust kedua-dua bahagian supaya kulit muka yang tidak elok tadi menjadi bersih dan hilang


STEP 5 :

setelah selesai step 4, anda hanya perlu klik ok, dan langkah seterusnya anda pergi di bahagian LAYER, dan lihat tool di bahagian bawah layer, anda KLIK NEW MASK, dan automatik layer gambar anda akan muncul warna putih seperti pic di bawah


STEP 6

selepas selesai step 5, anda perlu pergi ke IMAGE-ADJUSTMENT-INVERT atau cara paling mudah sekali CTRL+I. anda akan lihat gambar mula-mula yang menjadi blur tadi, akan menjadi gambar yang asal



STEP 7

langkah seterusnaya anda klik pada tool brush, dan setkan foreground dia menjadi warna putih, kalau tak jumpa brush tool, sila lihat gambar di bawah yea :) dan jangan lupa kurangkan opacity mengikut cita rasa anda 



 STEP 8

setelah anda follow langkah di atas, langkah yang terakhir ialah, anda perlu touch up sahaja bahagian kulit muka yang bermasalah tadi, dan lihat hasil yang akan anda dapat. 

 SEBELUM & SELEPAS


ok, good luck semua, selamat mencuba!

p/s : kalau ada yang tak faham boleh drop comment yea!



12 comments:

  1. hahaha.i engatkan btol2x boleh licin kulit muka =P

    ReplyDelete
  2. @ღ TeRU²bOzUღ

    hahaha..nngan photoshop jew boleh sayang :)

    ReplyDelete
  3. heheh...ani ingat ezan guna produk ape...neway...good efforts 2 those yg xtau cm ani..:))

    ReplyDelete
  4. pasni semua orang berwajah licin bak kulit telur dikupas :-)

    ReplyDelete
  5. bagus tuto nih . pasni semua my pics nampak flawless lah . hehehe

    ReplyDelete
  6. nice..must try it now =) thanks sis..

    ReplyDelete
  7. dear..nice entry..nnti kasi la lgi tutorial ye...:D

    ReplyDelete
  8. Ezan,photoshop tu nak download macam mana?

    ReplyDelete
  9. mane nak dapat installer utk adobe ye?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails