Tuesday, January 25, 2011

tutorial mencorakkan font

assalamualaikum semua

hari nie mood rajin sudah tiba, hehe ok kali nie aku nak share sikit tutorial pasal membuat corak pada font, aku tak ada lah terer sangat pasal photoshop nie, tapi just nak kongsi sedikit ilmu, tak baik kan kedekut ilmu nie, hehe. ok tutorial nie aku main ikut suka jew, jadi mari kita mulakan

1) open photoshop klik new (masukkan lah size yang korang suka)


2) klik text dan tulis lah text yang korang nak macam contoh dibawah


3) selepas tue aku nak buat macam ada border sikit dekat tulisan tue, so korang pergi dekat layer--layer style--stroke boleh refer gambar di bawah


4)bila dah buat macam step dekat atas, akan keluar pop up menu macam gambar dibawah, korang boleh adjust size dia nak tebal mana, dan kalau nak tukar kaler, boleh klik dekat bahagian colour tue, dah siap klik sahaja OK


5) nie step untu membuat corak, dekat sini korang klik magic wand tool macam gambar di bawah, selepas itu korang just klik jew dekat text yang korang tulis tue, dan akan jadi seperti gambar di step no 6


6) selepas dah pilih magic wand tool korang just klik jew dekat text yang korang tulis tadi,dia akan jadi seperti ini


7 ) dah jadi macam seperti no 6 tue, korang kena create new layer baru,macam gambar di bawah, untuk create new layer korang tgk yang aku bulatkan dekat bawah tue


8) ok selepas dah klik new layer tue, korang pergi dekat brush dan pilihlah corak yang korang suka :)



lepas dah klik brush tue, korang tengok contoh gambar di bawah nie, untuk pilih corak brush



9) dah selesai pilih corak, korang just klik jew dekat font tue, untuk mencorakkannya, macam yang aku buat dekat bawah nie


10) dah lepas apply corak korang tekan ctrl+D.  lepas tue kan ada lagi yang tak ada corak tue kan, korang ulang balik step 6- 9 tue sehingga la semua font korang tue dah ada corak! tadaaa nie lah hasil dia macam gamabr di bawah :)


cantik tak?? tak ada lah text korang tue kosong jewkan, nampak lah serinya sikit. kalau tak faham aku punya tutorial nie boleh komen dekat entry nie atau tanya kat fb yea! owh, kalau korang nak copy tuturial nie, silalah kredit dekat aku yea, hehe

dan lagi satu, kalau nak download brush yang comei-comei boleh klik LINK ini

kalau suka silalah LIKE :)

ok selamat mencuba semua, bye!










18 comments:

  1. akak, mcm mne klau tk de corak2 semua tuh? tk jumpa pun tmpt corak2 tuh..

    ReplyDelete
  2. @MiSx MieRa

    miera tgk step8, kalau tak ada corak boleh download dekat link yang akak bagi tue.

    ReplyDelete
  3. oh, jadi kalau kite nak corak laen pun boleh download kt link akak kasi tuh la? thankx akak.. :D

    ReplyDelete
  4. @MiSx MieRa

    yup sayang, kat situ banyak brush,download jew :)

    ReplyDelete
  5. kak ezan kalau corak tuh wrnanya soft sngt smpai tk nmpk mcm mana plak? anyway thank q kak

    ReplyDelete
  6. Wow!!senang je rupenye ey izan...TQVM...

    Tp kan...tp kan..kite nak tanye lah...
    Nape kite try wat border kan..
    bila upload kat blog jd macam gegel2 la tepi2 tulisan tu..da xbape santek daa..huhuhu..
    Nak mcm Ezan tu santek..:D

    Kalau Ezan nk taw,da siap design Sy pilih save as CompuServe Gif.
    Coz penah tengok tutorial dr blogger lain utk dptkan transparent kena save as CompuServe Gif..huhuhuhu..

    Ezan taw x camner nk ilangkan gegel2 tepi tulisan tu n dlm waktu yg same nk transparent..

    Tq Ezan..:)

    ReplyDelete
  7. tengs sis!
    rasa cam nak buat header baru ler pulak tgk tuto ni :)

    ps : boleh buat tuto untuk cantikkan comment macam blog u ni ?

    ReplyDelete
  8. @TieRa
    tiera guna warna yang lebih gelap sikit, nanti baru nmpak :)

    ReplyDelete
  9. @NuNu BeBeH

    jap, nunu wat border tue guna ape ek? yup kalau nak header transparent, kita kena save dia as gif baru jadi.

    sebab selalu wat ok jew, tak pernah pulak tulisan gigil2 hehe :)

    ReplyDelete
  10. @ferra

    tak teror lah ferra, haha biasa jew nie :)

    ReplyDelete
  11. @sarah mohamad

    ur welcome dear :)

    owh tuto untuk cantikkan comment nie, sis tgk dekat blog liyana lunia, nanti sis bagi link ok :)

    ReplyDelete
  12. akak, miera dh download dh dkt link yg akak kasi tuh.. then mcm mne nak kasi msuk dlm photoshop tuh? need help.

    ReplyDelete
  13. @MiSx MieRa

    kan dah lepas download tue, file dalam zip kan, miera kena extract dulu, lepas tue baru masuk dlm photoshop.

    cara-cara dia pergi dekat brush tue--load brush, kalau tak jumpa nanti akak wat screen shot :)

    ReplyDelete
  14. waahh2...nk jgk la sifukk! heee...sje nk drop komen sni, nk gtaw ko klass strt slase, jgn xdtg..duit 2...kui3..

    ReplyDelete
  15. nak try.. tapi tak jumpa magic wand tool. :(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails