Monday, January 3, 2011

tutorial untuk membuat header transparent

assalamualaikum semua

ok, kali nie aku nak wat tutorial header transparent, sebab ada ramai yang hantar email dekat aku tanya macam mana nak buat header transperent. ok kepada yang dah tau tue, sila skip ke entry lain yea, hehehe. sangat mudah nak buat header transparent nie, dalam masa 15 minit jew dah boleh siap :) okey mari kita mulakan, tapi sebelum tue baca bismillah dulu yea kwan-kawan

bahan-bahan yang diperlukan

-adobe photoshop/ adobe illustrator ( tak kisah cs2, cs3, cs4 ke janji adobe )


1) STEP 1
macam biasa pergi dekat file--new. nanti dia akan keluar pop-up, dan korang boleh masukkan size blog korang dekat width&height yang dekat aku tandakan bulat merah tue. dan lagi satu kalau korang setkan transparent dekat background contents tue :)


STEP 2:  lepas dah adjust semua, korang klik ok sahaja. nanti akan dapat seperti gambar dibawah ini.



STEP 3: lepas tue korang boleh lah letak image yang korang nak dalam header nie, ok sebagai contoh aku ambik gambar. macam biasa kalau nak amik image korang klik file--open  


STEP 4 : setelah pilih image yang korang suka, korang boleh lah guna pen tool untuk buang background yang tidak berkenaan. kalau nak tau cara-cara nak cut gambar guna pen tool leh refer tutorial SINI dekat bawah nie contoh lepas aku dah cut gambar.

 *sebelum cut


*selepas aku dah cut guna pen tool, aku paste gambar nie dekat header tadi, so nanti lepas korang dah siap cut, tekan ctrl+x dan bukak header tadi tekan ctrl+v untuk paste gambar yang telah dipotong tadi :)

STEP 5 : lepas tue korang boleh lah nak tulis text ape dalam header tue. oley ada jugak yang tanya mana nak cari font yang yang cantik-cantik, korang boleh download dekat SINI atau google sahaja. nak taruk text, klik jew macam simbol huruf T tue, macam contoh di bawah :


*korang klik jew dekat yang aku bulatkan dengan warna hitam tue, lepas tue boleh lah type text macam biasa :)

STEP 6 : lepas dah tulis text korang adjust lah size yang korang nak dan kaler text tersebut. bagi yang nak adjust size font dan kaler tengok dekat tempat yang aku bulatkan tue, macam gmbar dekat bawah nie





STEP 7 :  second last korang letaklah corak-corak bagi nampak menarik sikit, aku buat simple malas nak cari corak-corak so aku guna shape sahaja macam yang aku bulatkan dekat bawah. kolau yang nak cari bentuk korang boleh guna custom shape tool, tapi kalau nak cantik cari lah corak-corak dekat google atau guna brush :)



STEP 8 : ok dah selesai semua, kita boleh save. korang pergi dekat file--save as--pilih PNG yea!



STEP 9 : so jadilah header transparent macam nie :)



ok, dah siap! selamat mencuba yea semua, kalau ada yang tak paham boleh drop comment dekat sini, ok lah penat dah nie nak tido dulu


bye semua!















21 comments:

  1. hmm. adobe photoshop kte boleh download n istall dri intenet ke? haritu try tak boleh pun nk install dri tenet.

    ReplyDelete
  2. buka FileHippo.com...download photoshop dari situ...

    ReplyDelete
  3. @Anonymous

    tak tau lah awak, sebab ezan tak pernah nak download photoshop nie, ezan install guna cd jew :)

    ReplyDelete
  4. 0uh...patut larh c0mel die punye header ni..ngeee

    ReplyDelete
  5. gmbr dlm tuto ni cntik jugak dibuat header http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. salam . mcmane nk ltak header kat blog lak? weee

    ReplyDelete
  7. salam,how to use pen tool? saye x pandai gune lahh! bolehe explain x? =)

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. awak buka link ini http://filehippo.com/download_photoshop/ lepas tu awak download lah

      Delete
  9. sALam..mcm mne nk dptkan sofware adobe photoshop?

    ReplyDelete
  10. hai ezan..
    tq so much for the tutorial..
    sgt2 berkesan..n berjya wat header yg comel skit..
    hehehe..tq so much!! =)

    ReplyDelete
  11. hai kak EZAN?
    how 2 download adobe photoshop klau di internet? download 1 je ker? or ade yg lain nk d download? :))

    ReplyDelete
  12. Hai ezan...
    Klau nak bli cd adobe 2 nk bli kt mne ?
    brape? =)

    ReplyDelete
  13. caner nk wat line 2??

    ReplyDelete
  14. nak nak jugak header macam tue.. tak pandai nak buat..

    ReplyDelete
  15. macam mane nak save font yg kite download uh??? da download da, tp nape kat adobe uh takde erk??

    ReplyDelete
  16. saye ni mmg tak penah ade asas photoshop, tp ape yg sys ajar..sye dapat 50%, yg takdpat,
    1. nak resize gambar yg dah paste kat transparent uh,
    2. da download font yg sys suggest kan, tp cmne nk drop ke dalam adobe??
    3. kat mane nak download shape2 yg comel?please yaa..tq

    ReplyDelete
  17. miss jingga

    1. resize pergi kat 'Edit' (sebelah 'File' kat atas tu) pergi kat 'Transform'. @ Crtl + T. Kalau Nak kekalkan size ikut ratio asas, tekan 'Shift' pastu resize mcm biasa

    2.Nak install fonts pergi kat 'control panel'>'Fonts'>drag je fonts yg dah d/load ke dlm folder tu n_n

    ReplyDelete
  18. slm . akak mcm amne nak cari shape tu ? mean tajuk dia . :) thanks

    ReplyDelete
  19. Comel header transparent ni. Tapi utk software mcm adobe ni biasa pc kita or laptop kena canggih jugak le kan... Takmo yg outdated.. Nanti beret kan nakmview files

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails