Sunday, June 26, 2011

tutorial buat background stripes!

assalamualaikum semua

okey hari nie rajin pulak rasanya nak buat tutorial. tapi tutorial kali nie, sangat mudah dan kacang, kalau tutup mata pun boleh buat, hihihi

okey, ezan nak ajar cara buat background blog corak stripes. okey mesti korang kata download jew lah, macam-macam ada, tapi kadang-kadang bila download nie, kaler yang kita nak tue tak ada and tak cantik. so mari kita belajar buat sendiri. 

bahan-bahan digunakan

adobe photoshop (tak kisah cs2 ke cs5 ke janji adobe photoshop mesti boleh buat )

1) klik FILE-NEW
(then korang boleh adjust size yang korang nak cth dalam pic, ezan buat 500px X 500px)


2 ) step kedua korang pilih nak kaler apa warna background belakang tue, then klik dekat paint bucket tool, tuang jew dekat atas size yang kita buat tadi )


3) step ketiga klik NEW LAYER
( tengok contoh image untuk membuat new layer )

4) then pilih rectangular marquee tool seperti gambar dibawah

5) tapi sebelum kita draw rectangular marquee tu dekat background kita, kita pilih dulu warna yang kita nak stripes kan tue, then baru draw rectangular marquee tue dekat background kita

6) selepas pilih warna stripes just klik dekat paint bucket tool dan tuang dekat atas rectangular marquee yang kita draw tadi. contoh macam gambar di bawah.



7) then ulang balik step dari kita draw rectangel marquee tue, sampai lah jadi macam gambar di bawah ini.


senang tak? if ada yang tak paham, boleh tinggalkan komen anda dekat entry nie, insyaallah ezan akan cuba menjawabnya! selamat mencuba sayang-sayang semua!

bye!

3 comments:

  1. senang2..
    de mase leh try..
    =D

    ReplyDelete
  2. then mcm mana nk msukkn dekt blog as background?

    ReplyDelete
  3. tag!
    http://bloomy-day.blogspot.com/2011/06/contest-blog-saya-comel.html

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails