Tuesday, July 10, 2012

akad nikah dan majlis kenduri

Assalamualaikum semua..

hati tengah runsing sekarang nie, memikirkan masa depan, sebenarnya ezan nak mintak pendapat korang semua yang bakal berkahwin atau pun yang sudah berkahwin.

korang prefer yang macam mana akad nikah then terus buat majlis kenduri kahwin atau akad nikah dulu then 2 or 3 bulan lepas tu baru buat majlis kenduri?

ada jugak ezan try mintak pendapat kawan-kawan pasal hal nie, dan dorang ada bagi reason seperti dibawah :

1- eii tak best lah, kalau buat majlis 2 or 3 bulan lepas akad nikah, nanti dah tak ada seri pengantin

2- kalau buat majlis lambat, nanti pegantin dah basi, hahaha (pengantin boleh basi ke???)

3- elok jugak kalau akad nikah dulu, then buat majlis after that, kalau nak jimat bajet buat akad nikah and buat kenduri doa selamat je! save budget, kita kena pikirkan masa depan kalau dah berumah tangga nie, namyak nak guna duit kan.

4- macam tak syok je buat majlis lambat-lambat, nanti dah tak ada feel kahwin.

and so on, banyak lagi, tapi malas nak taip so pendapat korang pulak macam mana? please share, hihihi


Till then guys! bye

12 comments:

  1. better bt akad nikah then terus majlis =)

    ReplyDelete
  2. cam sy buat akad nikah pas isyak..esoknyer trus majlis...

    ReplyDelete
  3. sy rasa lebih baik buat majlis terus selepas akad nikah :)

    ReplyDelete
  4. kalau nak majlis yang simple, akad nikah ngan majlis hari yang sama. tapi selalu kalau macam tu majlis akan jadik kelam kabut sikit(pengalaman sendiri). better jarakkan sikit, tapi jangan lama sangat. yang paling baik nikah malam, esok kenduri. untuk nikah tu buat kat masjid je, ngan ahli keluarge terdekat. so tak payah nak pelamin2. jimat. esoknye kenduri.senang. sela masa x lama, kenduri pun x payah buat 2x. mekap pun x kelam kabut. seyes, kalau buat hari yang sama, mesti kelam kabut, lagi2 time nak salin baju ngan touch up mekap.

    ReplyDelete
  5. nak komen betui2 panjang sangat..bole terjah je entri ni.
    http://ceritasukasuki-nuri.blogspot.com/2012/07/cerita-nak-kahwin.html

    ReplyDelete
  6. hai ezan,

    yang penting jangan ikut cakap orang, ikut kata hati sendiri dan lebih afdhal, dahulukan yang wajib. Nikah tu wajib so, sama ada nak buat kenduri time nikah or after that, depends on financial la. Kalau ada duit lebih leh buat asing2, kalau ngamngamsoi je, buat je la sekali. Pagi tu nikah, tengah hari bersanding dan kenduri.

    Tujuan kenduri tu asalnya hanya untuk memberitahu/mewar-warkan yang sepasang umat Nabi Muhammad dah pun bernikah dan dah sah di sisi Islam. =) So, takde la fitnah yang timbul di belakang hari.

    Harap pendapat ni boleh membantu Ezan membuat keputusan, insyaAllah...

    ReplyDelete
  7. salam ezan..bg pndangan kak su la..yg wajib tu Nikah..yg lain2 tu sunat ja. tgk pada keadaan la..jika masa tu duit utk kenduri x cukup lagi maka nikah la dulu..jgn jd beban plak nanti kan?? xde istilah pengantin basi.. kawin itu utk menjauhkan maksiat..maksiat ni skop dia luas tau..jd ezan paham2 la kan.. bg akak..buat yg wajib dulu..klu dah ada kemampuan dan keadaan mengizinkan barula pikir yg lain2 plak.. mulut org mmg x bole tutup..yg penting HATI & NIAT kita..issh nak mcm ustazah plak nii..hihi..renung2kan.."___" salam kenal dr akak..

    ReplyDelete
  8. @athirah : bercadang memang nak buat begitu dear :)

    @misshunny : tq awak for opinion :)

    @salhah suhot : akan dibaca, thanks for the link.

    @shilaazizi : tulah ezan bercadang nak buat satu hari je, pagi akad nikah, then tengah hari tu majlis, nak buat ringkas2 sahaja dan sesuai dengan bajet yang ezan ada, thans dear untuk nasihat 2, sangat2 memabnatu ;)

    @ suhana shuib : betu apa yang akak cakap tu, kahwin nie sebenarnay mudah sahaja, cuma kadang2 kita yang sebagai manusia nie yang buatkan benda tu jadi complicated! salam kenal jugak dari ezan :)

    ReplyDelete
  9. salam saudari ezan,,dah kahwin?

    ReplyDelete
  10. pendapat sy la kan..kalau nikah dulu pastu selang sebulan dua baru kenduri xde salah n basinya..buat yg wajib dlu..atleast kita dpt elak Dari prkara yg xdiingini..but ni just pendapat je..trpulang pd setiap psangan..disitu dpt la jimatkn belanja then mne la tau psangan nk kumpul duit lg untuk mjlis kenduri nnti..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails