Wednesday, October 22, 2014

jeruk mangga asam boi

Assalamualaikum semua....

Haishh,sekarang nie asal on fb je,merata orang dok post pasal jeruk mangga asam boi tu. Boleh dikatakan dah jadi viral kat fb. Kecur air liur iolls bila tengok gambar jeruk tu! Wuwuwuw kalah orang mengidam.hihihi

So hari nie cuti,bangun pepagi pi tengok pokok mangga ayah! Memang rezeki sangat banyak gila kot buahnya. Apa lagi,panggil husband tolong ambikkan.

See,satu plastik besar aku petik. Habis clear buah mangga ayah aku kerjakan! Haha



Bahan-bahan yang diperlukan seperti gambar dibawah 


Cara-cara membuatnya :

1-potong buah mangga memanjang or ikut korang lah nak bentuk apa pun.

2-basuh mangga yang dipotong. Tos kan air hingga kering.

3- kemudia bubuh garam dalam 1 sudu besar if mangga korang banyak.

4- letakkan gula. Lagi banyak gula lagi sedap!

5. Letak kan asam boi. Nie pun sama lagi banyak lagi sedap.

6.last sekali letakkan cili api,depend pada tekak nak pedas mana ok!

7-gaul semua bahan hingga sebati. Take note,jangan bubuh air ya. Sebab nanti gula yang kita letak tu sendiri akan menghasilkan air bila cair.

8. Isikan dalam balang,simpan dalam peti 4-5 jam.tapi macam iolls yang jenis tak sabar,dah siap terus ngap! Hahaha

Nie jeruk yang aku buat. Dapat 3 balang besar!





Selamat mencuba!

Till then.......

9 comments:

  1. Adoi..kecur air liur nie... sedapnye...

    ReplyDelete
  2. Haaa...mmg dah jadi viral pelam asam boi ni...
    Teringin nak buat...
    Kalau buat pun mesti xletak lada sebab kami xsuka pedas

    ReplyDelete
  3. 4-5 jam je ek? ingat kan peram 4-5 hari br bleh makan. hehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. mengiurkan.. telan air liur banyak kali nak habiskan baca post ni

    ReplyDelete
  6. alahai leleh tengok jeruk nie

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails